Over Haïti

Schoonheid
Haïti vormt samen met de Dominicaanse republiek het eiland Hispaniola. Het ligt  in het Caraïbisch gebied met aan de westkant Jamaica en Cuba en aan de oostzijde Puerto Rico. Het heeft witte stranden, een azuur blauwe zee en een prachtige natuur. Men spreekt er Creools en  Frans.

Bevolking
Het aantal inwoners ligt tussen de  8 en 10 miljoen. De hoofdstad van Haïti is Port-au-Prince met naar schatting 2 miljoen inwoners. Ondanks de malaise waarin vele Haïtianen verkeren, staan ze bekend als vrolijke, trotse, optimistische en goedgehumeurde mensen.

Armoede
Ruim 80% (!!) van de bevolking leeft in bittere armoede en verdient slechts $1,- á $2,- per dag. Haïti staat vol met krottenwijken waar deze mensen leven. Ruim 8% van de kinderen sterft in het 1e levensjaar en 12% haalt het 5e levensjaar niet. De gemiddelde levensverwachting is slechts 52 jaar. Schoon drinkwater en gezonde voeding zijn zeldzaam.

Tropisch klimaat
De temperatuur ligt het hele jaar overdag rond de 30 graden Celsius en 's nachts rond de 20 graden Celsius. In Haïti wordt het het hele jaar vroeg donker. Omdat Haïti in het Caraïbisch gebied ligt heeft het ieder jaar te maken met een orkaanseizoen. Dit seizoen is van ca. april tot november. Tijdens de zware stormen en orkanen die over Haïti kunnen trekken, wordt vaak veel schade aangericht.

Irrigatie en infrastructuur
Omdat men in Haïti weinig tot geen stroom en gas heeft, is er veel houtkap. Door deze vele houtkap is het natuurlijk proces ontregeld. Bij zware regenval ontstaan hierdoor modderlawines en overstromingen met vaak rampzalige gevolgen. De infrastructuur in Haïti is bovendien zeer slecht.

De aardbeving van 12 januari 2010
Het zal u niet ontgaan zijn, de rampzalige aardbeving die Haïti in 2010 trof. Naar schatting zijn er meer dan 200.000 mensen omgekomen en meer dan een miljoen mensen dakloos geraakt. Het is een ramp geweest van ongekende omvang. Haïti zal nog jaren nodig hebben om te herstellen.

Haïti heeft hulp nodig
Stichting Help Haïti is van mening dat Haïti het meest gebaat is bij scholing, stimulatie van de economie en ontwikkeling in denkwijzes. Het streven moet zelfredzaamheid zijn. Met deze Haitiwebshop dragen we een steentje bij aan deze manier van denken. Dat is onze visie voor een betere toekomst voor Haïti!